In English

Juha Metso

Kirjat ja kuvataide

Putinlandia – Tarinoita Venäjältä

Koe valtavan Venäjän kauneus ja rujous Viipurista Vladivostokiin.

Millainen on Putinin valtakunta, kuinka se muotoutui ja miten sille käy? Venäjän ja Neuvostoliiton kehitystä vuodesta 1981 seuranneen toimittaja Pekka Hakalan matkassa kuljetaan Arkangelista Kaukasus-vuoriston rinteille. Juha Metson ainutlaatuiset kuvat kertovat, miltä elämä maan eri kolkissa näyttää ja tuntuu.

Junnu Vainio – Sellaista elämä on

Tuhansien laulujen Junnu täyttäisi tänä vuonna 80 vuotta

Juha ”Watt” Vainio kaikuu karaokepaikoissa päivittäin. Vanhat pojat viiksekkäät, albatrossit ja elämän erotiikat puhuttelevat aina vain uusia sukupolvia. Harva tietää kulkevansa Rööperiin, Kolmannella linjalla tai Venukseen Vainion sananjäljissä.

Sellaista elämä on pureutuu Vainion elämään ja laulujen perintöön. Ainutlaatuinen kuvamateriaali Junnusta kuvittaa laulujen taustamaisemaa. Ystävät ja yhteistyökumppani, kuten Vexi Salmi ja Katri Helena, sukulaiset, kuten Ilkka Vainio, sekä ihailijat Junnun lauluseurasta karaokelaulajiin paljastavat suhdettaan Junnuun.

Ville Haapasalo – Junamatka Moskovaan

Leningradin teatterikoulun oppilas Ville Haapasalo lähti yöjunalla koekuvauksiin Moskovaan. Hän ei koskaan päässyt perille. Mukiloituna, rahattomana ja passittomana hän joutui yli kuukaudeksi orjatyöhön Mustan meren rannikolle. Epätoivoisessa tilanteessaan hän tutustuu salaperäiseen kaunottareen Nadjaan ja tämän perheeseen.

Mikä on totta ja mikä harhaa? Venäjä on suuri maa, jossa on suuret kuopat. Ville Haapasalon järkyttävä ja samalla mielipuolisen hauska selviytymistarina nyt yksityiskohtaisesti kerrottuna.

Maammetaulu – Kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta

Maammetaulu sisältää tunnettujen suomalaisten ajatuksia Suomesta nyt ja tulevaisuudessa. Ennen kaikkea Maammetaulu on kuvia, jotka paljastavat sen, minkälainen satavuotias Suomi on.

Suomella on suomalaisten kasvot, sileät ja ryppyiset, mustat ja valkoiset, mutta aina yhtä kauniit ja ainutlaatuiset, ja niitä kumpiakin on yhtä paljon. Suomalaiset syntyvät ja kuolevat. Suomi muuttuu ja suomalaiset muuttuvat.

Maammetaulu kertoo minkälainen Suomi on nyt ja minkälainen sen pitäisi olla.

Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017

Haluatko tietää, mitä Hesarin Sex Pistols –kohussa oikeasti tapahtui? Tiedätkö, mitä Dave Lindholmin ”T. H. E. World” -biisin lyhenne tarkoittaa?

Valokuvaaja Juha Metso ja tietokirjailija-toimittaja Vesa Sirén yhdistävät voimansa aikamatkalla, joka paljastaa vuoden biiseistä ja tekijöistä paljon uutta ja yllättävää. Aikamatkaa täydentävät vuotuiset ”Samaan aikaan toisaalla” -kuvaukset. Kirjassa kerrotaan myös, mitkä laulut nousivat kärkeen Soundin ja Rumban lukijoiden vuosiäänestyksissä.

Kotka – karkea ja kaunis

Kotka on tungettu täyteen kauniita paikkoja. Se on kuin kuvakirja, joka on pakko käydä läpi. Omalaatuiset kotkalaiset ovat tunnetusti oma lukunsa.

Kotiseudustaan ylpeämpää väkeä saa hakea. Räyhääminen ja leveily on kotkalaisilla ollut aina veressä, mutta kaveria ei tässä kaupungissa päähän potkaista.

Kun värikästä historiaa riittää satojen vuosien taakse, ei mikään ole helpompaa kuin tehdä Kotkasta kuvallinen tietokirja. Toimitimme Kotka-faneille 50 lukua, jotka pitää lukea jos väittää tuntevansa Kotkan.

Vimpan päälle kalareissu

Ville tapaa kalamiehiä ja kalastaa heidän kanssaan eri tavoin eri vuodenaikoina. Hän kuulee meheviä tarinoita kalavesiltä ja kertoo niitä itsekin.

Ville myös miettii, miksi särkikaloja ei käytetä Suomessa paremmin hyödyksi.

Suursaari (uudistettu laitos)

Ennen sotia Suomelle kuulunut Suursaari oli suosittu retkikohde keskellä Suomenlahtea. Nyt se on Venäjän rajavyöhykkeeseen kuuluva ja strategisesti tärkeä suljettu sotilasalue.

Kauko Röyhkän ja Juha Metson Suursaari -teoksen odotettu uudistettu painos sisältää ennen julkaisemattomia kuvia sekä lisäluvun Jumindan miinoitetusta alueesta.

Kari Peitsamo
– Rokkari ja saarnamies

Ari Lahdenmäki ja Juha Metso selvittävät kerta kaikkiaan, mikä Suomen tunnetuin muusikko-kommunisti-teologi on miehiään.

Juha Metso, Tunteella liikkeellä
– Juha Metso, Emotion in Motion

Juha Metson retrospektiivisen näyttelyn yhteydessä julkaistu teos kokoaa valokuvaaja Juha Metson monipuolisen uran samojen kansien sisään. Artikkelien kirjoittajat ovat valokuvauksen asiantuntijat Riitta Raatikainen ja Hannu Vanhanen, kustantaja Salon taidemuseo Veturitalli ja Lappeenrannan taidemuseo (2016).

Sielun Veljet. Kuvat

Juha Metson kuvakavalkadi Sielun Veljien uran varrelta alkaen 1980-luvulta ja päättyen vuoden 2011 kiertueeseen. Kuvia täydentävät musiikki-toimittaja ja tietofinlandisti Vesa Sirénin tekstit.

 

Et kuitenkaan usko...
Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä

Kauko Röyhkä ja Juha Metso näyttelijä Ville Haapasalon matkassa muistelemassa menneitä Venäjällä. Suorasukaisessa haastattelukirjassa on mahtavat tarinat ja upeat kuvat. Uskomatonta, mutta totta?

Makujen matka – Georgia

Herkullisen kirjan 30 reseptiä tuovat kaivatun lisän kenen tahansa keittiökirjastoon. Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja Juha Metso makumatkalla Georgiassa eli olennaisen äärellä.

Et muuten tätäkään usko… Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä

Röyhkä ja Metso hyppäävät taas Ville Haapasalon kyytiin. Mitä Villelle tapahtui 2000-luvulla, kun hänestä tuli supertähti, Putin nousi valtaan ja Venäjä vaurastui?

Voodoo – Afrikan arkea

Juha Vakkurin kertomukset ja Juha Metson kuvat valottavat ristiriitaisen uskonnon kulttuurisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia vodunin eli voodoon syntysijoilla Beninin Grand-Popossa.

Bibliografia

Pieni kirja Juhani Leskisestä. Juha Metso
ja Esa Kero. Multikustannus 2007.

Suursaari. Juha Metso ja Kauko Röyhkä.
Johnny Kniga WSOY 2009.

Miina Äkkijyrkkä. Juha Metso ja Jaakko Hautamäki. Johnny Kniga WSOY 2009.

Rajantakainen Karjala. Juha Metso ja
Kauko Röyhkä. Johnny Kniga WSOY 2011.

Sielun veljet. Kuvat. Juha Metso ja Vesa Sirén. Johnny Kniga WSOY 2013.

Et kuitenkaan usko – Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä. Juha Metso ja
Kauko Röyhkä. Docendo 2013.

Voodoo – Afrikan arkea. Juha Metso ja
Juha Vakkuri. Like Kustannus 2014.

Et muuten tätäkään usko – Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä. Juha Metso ja Kauko Röyhkä. Docendo 2014.

Kari Peitsamo – Rokkari ja saarnamies.
Ari Lahdenmäki ja Juha Metso. Like
Kustannus 2015.

Makujen matka – Georgia. Ville Haapasalo, Kauko Röyhkä ja Juha Metso. Docendo 2015.

Juha Metso, Tunteella liikkeellä
– Juha Metso, Emotion in Motion
.
Riitta Raatikainen, Hannu Vanhanen,
kuvat Juha Metso. Salon taidemuseo Veturitalli ja Lappeenrannan taidemuseo 2016.

Suursaari. Uudistettu laitos. Juha Metso ja Kauko Röyhkä. Like Kustannus 2016.

Vimpan päälle kalareissu. Ville Haapasalo, Juha Metso, Ben Henriksson ja Hasse Härkönen. Otava 2016.

Kotka – Karkea ja kaunis. Juha Metso ja Matti Tieaho. Sabonilakkailluusio 2017.

Tää menee näin – Vuoden biisit 1977–2017. Juha Metso ja Vesa Sirén. Like Kustannus 2017.

Maamme taulu – Kuvia, sanoja ja ihmisiä 100-vuotiaasta Suomesta. Juha Metso, Mika Rokka ja Ville Vanhala. Docendo 2017.

Ville Haapasalo – Junamatka Moskovaan. Juha Metso ja Kauko Röyhkä. Docendo 2017.